ДВ: Премиератанафилма Суперсила (Superpower) вБългарияечастотсветовнопремиернотурненадокументалнаталента, озаглавено 72 часасвобода. ЗащоизбрахтеБългариядаееднаотдържавите, къдетощепредставитефилма?Дейн Уотърс:

...
ДВ: Премиератанафилма Суперсила (Superpower) вБългарияечастотсветовнопремиернотурненадокументалнаталента, озаглавено 72 часасвобода. ЗащоизбрахтеБългариядаееднаотдържавите, къдетощепредставитефилма?Дейн Уотърс:
Коментари Харесай

Обединена срещу злото - в това е суперсилата на Украйна

Дъждовни води: Премиератанафилма " Суперсила "  (Superpower) вБългарияечастотсветовнопремиернотурненадокументалнаталента, озаглавено " 72 часасвобода ". ЗащоизбрахтеБългариядаееднаотдържавите, къдетощепредставитефилма?

Дейн Уотърс: Когато решавахме по какъв начин да стартираме така наречен " 72 часа независимост ", се замислихме за всички страни, които са на предните линии в битката с авторитаризма. Местата, където съветската дезинформация работи интензивно, където хората имат потребност да им бъде припомнено за какво е значимо да се борим против Русия. Разбира се, Балканите и Балтийските страни са две основни места, където искахме да се съсредоточим.

Дъждовни води: Иметонафилмае " Суперсила "  (Superpower). Какваесуперсилатанаукраинскиянарод?

Дейн Уотърс: Във кино лентата Зеленски споделя за предишното, когато не е бил президент, само че е играел президент в ефирен сериал. Там има сцена, в която синът му го пита каква е неговата суперсила. А суперсилата на Украйна е да бъде обединена в битката против злото.

Дъждовни води: Въвфилмаразказватеисториятанаукраинския президент Зеленски. Каквисакачествата, коитосапревърналибившиякомиквединотнай-впечатляващитевоеннилидери?

Дейн Уотърс: Живях в Украйна в продължение на три години и половина, преди Зеленски да стане президент. Когато го избраха, множеството хора смятаха, че той е просто един комедиант, а не логичен и сериозен мъж. Видях тази реакция по целия свят. Но пробата за водачество е по какъв начин реагира един водач в сложни времена. В Зеленски можете да видите и физическа трансформация - от времето, когато беше определен до през днешния ден. Той доста се е трансформирал - както физически, по този начин и душевен. Много хора смятаха, че той не е задоволително постоянен, с цел да се изправи против руснаците. Но аз самият съм виждал в Зеленски неговата мощ и увереност. За множеството водачи щеше да е по-лесно просто да си тръгнат и да не се изправят против руснаците, само че той остана постоянен.

Дъждовни води: ПрезидентътЗеленскипостоянноеатакуванотрускатапропаганда. Виекаточовек, койтоличногопознава, каквобихтеказали, чееважнохоратадаразбератзанего, акосаподатливинарускатадезинформация?

Дейн Уотърс: Хората би трябвало да осъзнаят какво е заложено на карта тук - положителното против злото, авторитаризма против свободата и демокрацията. Трябва да схванат защо се борим. Повечето хора си мислеха, че Украйна ще падне за 72 часа. Фактът, че те удържаха толкоз дълго, е доказателство за способността на Зеленски да накара света да обърне внимание на Украйна. И той не го направи, казвайки " ние сме в потребност ", а като оказа помощ на хората да схванат, че това е световна война. Не става дума за териториалната целокупност на Украйна, става въпрос за налагане на нов международен ред. Аз му се удивлявам за това. Украинците умират всеки ден, с цел да може ние да сме свободни. Би било доста по-лесно просто да се предадат, да кажат - стига толкоз.

Дъждовни води: ВиестепътувалимногократнодоУкрайна, докатоснимахтефилма. Каксепроменихаукраинцитевпоследнатагодина?

Дейн Уотърс: Хората в Украйна демонстрираха голяма увереност и останаха постоянни. Зеленски и украинската войска нямаше да съумеят да реализират всичко това без помощта на украинския народ. Интересно е да се следи и психическата война - непрестанните бомбардировки, с които не оставят хората и за момент да не помнят, че когато и да е снаряд може да падне в дома им. Зеленски обаче не стопира да оказва помощ на хората да са мощни и да не престават да се борят.

Дъждовни води: Казват, чепълномащабнатаинвазиявУкрайнаебиламоментнапроясняванекактозаЗапада, такаизаизточноевропейскитестрани. Вечеобачеминавремеивойнатадоизвестнастепенсеепревърналавчастотживотанахората. Тевеченесечувстваттолковаангажирани, колкотовпървитедни. Каквотрябвадасенаправи, задасеподдържабдителносттанахората?

Дейн Уотърс: Именно по тази причина основахме организацията " Humanity for freedom ". Ние в Съединени американски щати имаме сериозен проблем с това, че хората губят интерес и предпочитание да поддържат Украйна. Това значи също, че и политиците губят интерес. Виждаме го и в Европа. Това е просто част от човешката природа. Видяхме го и в Турция и Сирия - десетки хиляди хора починаха, само че към този момент никой не приказва за това.

Ние желаеме да подсещаме на хората какво се случва по време на война, като я представяме с човешкото ѝ лице. Когато погледнеш в очите на бойците, незабавно си припомняш, че тези хора рискуват живота си за нашата независимост - на всички нас по света. Затова се събрахме в " Humanity for freedom ". Трябва да продължим да се борим, тъй като в случай че един километър земя бъде предоставена на Русия, това значи, че всеки различен подобен режим по света ще знае, че може да прави каквото си пожелае.

Дейн Уотърс и Шон Пен - двамата създатели на документалния филм " Суперсила " Снимка: Privat

Дъждовни води: ВкаквосепровалиЗападът поотношениенапредвижданетонадействиятанаПутин? Бившиятамериканскипрезидентгонаричаше  " силенмъж ", скоготобисеспогаждал?

Дейн Уотърс: Американската външна политика въобще не е съвършена. Провалихме се по два метода. Единият е, че си мислехме, че няма по какъв начин да има война. А в това отношение се провали освен Америка, само че и целия свят - не разбирахме Путин и какво го стимулира. Не става дума единствено за НАТО. Няма нищо общо с това дали Украйна ще стане член на НАТО. Путин си измисляше разнообразни аргументи, с цел да изясни за какво би трябвало да изпрати военни в Украйна - НАТО е единствено една от тях. Ние не разбирахме изцяло метода, по който Владимир Путин действа. Той в действителност желае да бъде записан в учебниците по история като индивида, който е възстановил Съветския съюз. Виждаме същото и на други места по света - погледнете президента на Китай. Надявам се, че няма да създадем същата неточност и да мислим, че Китай няма да нападне Тайван.

Дъждовни води: Президентскитеизбори, коитопредстоятпрезследващатагодинавСАЩ, споредВаспредставляватлизаплахазадемокрациятаиподкрепатазаУкрайна?

Дейн Уотърс: Представляват опасност за свободата, само че не безусловно за демокрацията. Свободата и демокрацията са две разнообразни неща. Предстоящите избори ще имат голям резултат върху външната политика. Ако не се интересуваме от външната политика, то тогава всичките ни вътрешни проблеми - без значение дали става въпрос за Съединени американски щати или България, ще станат 100 пъти по-сериозни.

Тези американски избори ще бъдат същински тест за това дали Америка желае да извършва интернационалните си отговорности. Ще ми се да бъда оптимист, само че би трябвало да не стопираме да припомняме на хората за тази война и да се надяваме, че тези, които ще се кандидатират за президентския пост, също няма да не помнят значимостта на войната.

Дъждовни води: Казвалисте, чесВашиядокументаленфилмискатедапредоставитеконтекстзаслучващотосевУкрайна. Защоспоредвастоваеважновъввреме, вкоетоинформациятаенавсякъде?

Дейн Уотърс: Както споделих и преди, мисля, че светът би трябвало да разбере какъв брой сериозен и добър човек е Зеленски. Затова и нашият филм би трябвало да се види от повече хора. За да не стопира поддръжката за Украйна, хората би трябвало да имат вяра, че той е водач, който е кадърен да завоюва тази война. Това се схваща най-добре, когато го видиш от първо лице. И по този начин ние желаеме да помогнем на хората да съзрат, че Зеленски е същински сериозен човек. Той умее да е водач и ще бъде безапелационен в битката против Русия. Инвестицията, която интернационалната общественост прави в Украйна, не е безрезултатна. Всичко, което се дава на украинците, е в положителни ръце.

* ДейнУотърсеполитическистратегисъздателнафилма  " Суперсила "  инафондацията  " Човечествозасвобода " заедносШонПениАрънКауфман. " Суперсила " щебъдепоказанзапървипътна 6 континетаврамкитена 72 часа. ПрожекциятавБългарияена 8 юниот 19:00 часавзала 2020 Event Space.

Още по тематиката можете да видите тук:

" Изглежда напълно същинско ": съветската машина за подправени вести

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР